Skorpor – Zwieback

Diese Woche habe ich mal wieder meine Lieblingskekse gebacken. Kleine unscheinbare Kekse mit überraschend viel und vollem Geschmack! Alles simple Zutaten, der Kardamom reißt es heraus.

Ich präsentiere die Kekse unter dem schwedischen Namen Prinsesskorpor, Prinzessinnenzwieback! In Deutschland ist der Begriff Zwieback allerdings sehr von den glatten, eher langweilig aussehenden Gebäckscheiben geprägt. Um nicht zusagen, verdorben. Viele denken bei Zwieback an irgendeine Krankheit.
In Schweden gibt es so viele leckere Variationen von skorpor. Sie passen ja auch fantastisch zu unserer Lieblingsbeschäftigung „fika“!

skorpor

Prinsesskorpor, ca 180 Stck (ja, tatsächlich!)

Ingredienser

  • 1 1/2 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1/2 tsk malda/krossade kardemummakärnor
  • 150 g margarin / smör
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde

Blanda samman alla torra ingredienser (spara lite, lite mjöl till utbakningen). Fördela matfettet bland de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken eller grädden och blanda hastigt ihop till en deg. Tag upp degen på bakbord och rulla små runda bollar och lägg dem på plåt. Grädda i 8 minuter i 225 grader varm ugn.

Dela de små bullarna, medan (während) de fortfarande är varma med en gaffel. Lägg de delade bullarna på plåten igen (wieder) och rosta dem lätt mitt i ugnen i 150 grader tills skorporna fått lite färg och är torra!

Njut till fikat!

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