Anti Scampi

Jätteräkor är en av världens värsta miljöbovar.

Det här är en jätteräka. Den kallas också för scampi, gambas, tigerräka eller tropisk räka.

Om du äter sushi så brukar du få just en sån här liten djävul.

Den här jätteräkan kommer från Asien. Och för att hålla sjukdomar och bakterier borta så pumpas den full av antibiotika och doppas i giftiga kemikalier. Men, galenskaperna stannar inte där för den här lilla jätteräkan. Den råkar nämligen vara en av världens absolut största miljöbovar.

Stora företag skövlar enormt viktiga mangroveskogar för att anlägga dammar där de sen odlar räkorna. Dieselpumpar förser räkorna med friskt vatten, men miljön blir helt sabbad. Och då flyttar företagen vidare odlingarna till en ny, fräsch plats. Kvar lämnas ett trasigt ekosystem, människor som får utstå fattigdom, våldsamma förföljelser och andra helt värdelösa saker.

Ja, precis så jättedålig är alltså jätteräkan, även om det påstås vara miljömärkt.

Om du bara vill göra en enda pyttesak som är helt ovärderlig för miljön, då är det att avstå från jätteräkan.

Nästa gång du vill äta skaldjur så välj (burfångad)havskräfta, hummer, kungskrabba, (odlade/handplockade) ostron, (odlade/handplockade) musslor, (odlade/handplockade) pilgrumsmusslor, eller vanliga små (miljömärkta) nordhavsräkor.

Mycket godare, och mycket bättre för miljön!

Se kampanjsidan: http://antiscampi.se

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert