Visit Ringhals!

I Sverige finns det tre kärnkraftverk, Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Den största anläggning med fyra kärnreaktorer är Ringhals på västkusten. Ringhals ligger direkt vid havet mellan Varberg och Göteborg. Detta för att ha bra tillgång till kylvatten. Kärnkraften avvecklas långsamt i Sverige. 2005 stängdes kärnkratsverket i Barsebäck och två av Ringhals fyra reaktorer skall stängas fram till 2020. Men trots detta och trots Fukushima så har Ringhals blivit något av en turistmagnet. Förra året hade de ca 200 besökare under sommaren och i år tror de att det kommer att bli ca 5000!

Ringhals bjuder på en rundtur med ett eltåg, utställningar kring hur kärnkraften fungerar och varför el är viktigt. Dessutom en del prova-på-grejor för både barn och vuxna. Det som låter mest oväntat för mig är deras konstvandring. Ringhals har köpt in mycket konst och den kan man besiktiga på en tur där. Sen har de sponsrat ett fågeltorn och man kan komma dit och beundra det rika fågellivet.

Kan det vara värt ett besök?

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert