Fakta istället för Fake News!

Featured Video Play Icon

Hans Rosling, professor på Karolinska Institutet i världshälsofrågor, var en statistikvän och gillade att visuellt visa upp fakta.

Hur lång är medellivslängden i världen? A: 50 år      B: 60 år     C: 70 år

Jag gissade fel och du?

Rätt svar är 70 år. Det var just det här Hans Rosling ville hjälpa till med. Han ville ge oss och sina studenter fakta om världen så att vi kan få en korrekt världsbild och fatta bättre beslut. I videon kan du se mer om hur dåliga just svenskarna är på statistik om hur världen ser ut.

Hans Rosling var en otroligt dynamisk person som trots flera allvarliga sjukdomar arbetade för att andra skulle få det bättre. Han var läkare startade den svenska delen av Läkare Utan Gränser, jobbade i Mocambique flera år och de senaste åren föreläste han på universitetet, för finansmän, politiker – för alla som behöver mer fakta. Och det är många som behöver mer fakta i vår „fake news“ och postfaktiska värld. 2013 grundade han med sonen Ola stiftelsen Gapminder. Allt för att ge oss en korrekt bild av världen!

Hans Rosling gav oss goda nyheter om världen! De senaste 200 åren har världen blivit mycket bättre för alla – tänk på medellivslängden. Han blev en fakta-superstar, se hans geniala TEDtalks här och här. Gå in på Gapminders hemsida och kolla deras fantastiska sammanställning om världen i projektet „Dollar Street“. Gör det! Det är verkligen intressant att se hur man lever i t ex Myanmar, Mexiko och Nigeria.

I februari 2017 dog Hans Rosling. Han blev 68 år gammal.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.