Tårta!

I Sverige finns det många fina dialekter. Skånskan är mycket markant och norrländskan rund och lugn.

I Småland talar man småländska och i den dialekten finns inte många riktiga „r“.
R:en försvinner och blir en sorts vokal. Dialekten är rund och mjuk, med många vokal-variationer. Här kan man se en härlig liten film som förklarar det:

Men vad har det här med tårta att göra? Jo, när man inte säger „r“ så blir den här kombinationen mycket rolig: första torsdagen i mars. På småländska blir det „fössta tossdan i mass“! Vad passar då bättre än att fortsätta temat med att fira denna härliga dag med tårta eller „tåta“ allra helst „massipantåta“.

Sedan 10 år firas den här dagen. Varje år blir det fler och fler som firar. Nästa år måste man fira rejält för då är första torsdagen i mars första mars! Alltså: fössta mass är fössta tossdan i mass! Då måste det bli en extra stor tåta!!!

Tusen tack till Dörthe för tips och bild!

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert