#metoo-kampanjer i Sverige

© http://time.com/time-person-of-the-year-2017-silence-breakers/?xid=homepage

Tidningen Time har utsett visselblåsarna som startade #metoo-kampanjen till „Person of the Year“ –  årets personlighet!

I Sverige finns det väldigt många metoo-kampanjer, inom alla olika branscher. I Tyskland har det inte blivit samma uppmärksamhet. Är det kanske jämställdheten i Sverige som gör att fler kvinnor vågar tala öppet om det som varit gömt och hemligt så länge? Jag tycker att det är bra att kvinnorna inte är tysta längre, att vi inte accepterar oönskade intimiteter och att en maktstruktur kanske kan ändras. Som språklärare gillar jag framförallt svenskarnas kreativitet när det gäller att namnge kampanjerna. Kvinnornas #metoo-kampanj inom musikbranschen heter #visjungerut (vi sjunger ut), inom restaurangbranschen heter den #vikokaröver (vi kokar över) och #deadline inom journalistbranschen. Här kan ni läsa hela listan.

Igår kom kampanjen #konstnärligfrihet där över 1500 personer  har skrivet på uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier inom konstvärlden. Man kan ju hoppas att allt detta leder till en bättre framtid för våra döttrar och söner.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert