Sankta Lucia!

Tidigt på morgonen den 13:e december samlas man i skolor och på arbetsplatser för att titta och lyssna på när Lucia och hennes följe kommer. Lucia kommer med ljus och värme under den nästan mörkaste tiden i Sverige och dessutom brukar hon komma med gula saffransbullar (lussekatter),pepparkakor och glögg. Lucia kommer först i vit klänning med ett rött band i midjan och en ljuskrans i håret, efter henne följer hennes tärnor, som alla har glitter i håret och ett ljus i handen, stjärngossarna, med spetsiga papphattar och en stjärna i handen, små tomtar och pepparkaksgubbar. Det finns många traditionella luciasånger som de flesta svenskar kan sjunga och en hel del nyskrivna, roliga barnvisor också. Här finns en kul film om lucia.

När jag var liten lussade jag för mina grannar på gatan där jag bodde, på min mammas arbetsplats, dvs i en bankfilial innan de öppnade på morgonen och i skolan med skolkören. Nu får jag öva luciasånger med de svenska barnen här i Rhein-Neckar-området och sen lussar vi på IKEA och för barnens föräldrar. I Sverige lussar man också på sociala inrättningar som t.ex.äldreboenden och sjukhus.

Det är en mycket stämningsfull tradition och det är skönt att kunna komma med ljus i en mörk tid. Sen är det underbart skönt att vi inte längre har levande ljus utan att alla har små fina batteriljus, både i hår och hand. Då kan alla fira mycket mer avslappnat.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert