Vinter? Vinter!

Nu kommer vintern till sydvästra Tyskland, sa de på radion imorse. Vinter?

Den här veckan fick jag ett mejl av Niko. Han lärde sig svenska hos mig under hösten 2017 och sedan januari studerar han på universitetet i Luleå.

I Luleå är det vinter!!!  Det ser fantastiskt ut. Niko bor tillsammans med andra studenter i de här finfina studentbostäderna. De delar kök och framför husen har de i ett extra hus dusch och bastu (!). Studentbostäderna ligger mitt i skogen och ändå bara 10 minuters promenad från universitetet. Niko skriver om hur moderna universitetets lokaler är: mikrofoner för studenterna när de vill ställa frågor i de stora föreläsningssalarna och elektroniska ”nycklar” till alla dörrar.

Det är riktig vinter i Luleå just nu. Temperaturer mellan -3 grader till -25 grader och ibland ännu kallare. Riktigt mycket snö! Naturligtvis är det fortfarande relativt mörkt. Solen går upp ca 8:15 och ner 15:15. Men det förändrar sig relativt fort, med 6 minuter mer sol varje dag. Dessutom gör all snö att det inte är kolsvart när solen har gått ner utan mer ett grått skimmer.

Luleå ligger direkt vid havet och mellan de två hamnarna finns det en isbana. En gigantisk skridskobana! Så otroligt häftigt!!! Det skulle jag vilja testa. Med en ryggsäck med varm choklad och mackor med mig. Så här. Här kan man läsa mer om isbanan.  Det finns en snötrottoar, grillplatser (!) och sparkar att hyra.

Tack Niko för din rapport! Vi är många som är svartsjuka på din tid i Luleå!!!

1 Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert