En stadsbonde, eller som här: två stadsbönder

En bonde är en person som bor ute på landet och odlar grönsaker eller spannmål (Getreide) eller som har djur, t ex gris, hönor eller kor. Men nu finns det också stadsbönder. Det är en bonde som, i det här exemplet, odlar grönsaker mitt i stan. Ja, du läste rätt. Mitt i stan! I Göteborg (så klart) finns det sedan 2015 två killar som odlar grönsaker på en kaj i Frihamnen och uppe på taket på Clarion Post Hotell, precis bredvid Centralstationen. De levererar sina grönsaker till olika restauranger i Göteborg med cykel. Allt för att minimera miljöpåverkan. De gödslar (düngen) sina odlingar med komposterat matavfall från t ex Clarion Post Hotell och med organiskt material från Slottskogen (en liten djurpark mitt i Göteborg). Fördelen för alla är att man kan få otroligt färska grönsaker och att outnyttjad mark i stan används på ett bra sätt.

Alla kan starta stadsodling säger killarna. Och det stämmer. Jag odlar bär och lite sallad och andra grönsaker i mitt lilla grönsaksland mitt i Hemshof. Du kan också odla din egen basilika den här säsongen. Allt du behöver är en kruka, jord, basilikafrö och sol! Det är kul när det växer!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert