Glad påsk för både djur och människor!

Nu är vi mitt i „stilla veckan“ (Karwoche) och till helgen kan vi äntligen fira påsk! I Sverige är det också en fest där man firar att våren snart kommer. Vi dekorerar hemma med att ta in grenar och sätta färgglada fågelfjädrar i dem. Men fågelindustrin är inte oproblematisk och därför har många reagerat och bojkottar fjädrar. Organisationen „Djurens Rätt“ listar alla kommuner som väljer bort fågelfjädrar i sina kommunala offentliga inrättningar och en del också i alla kommunala verksamheter, t.ex. daghem, skolor och äldrevård. Bra och kul att lite offentlig opinion kan förändra traditioner! Om du vill testa några nya svenska idéer för dina dekorationer så kan du inspireras t.ex. hos Helena. Visst är pappersfjädrarna härliga. Jag är ingen fantastisk pysseltant, men när jag pysslar älskar jag att använda enkla och billiga material som man redan har hemma och förvandla dem till något nytt och fint.

För er som vill testa att vara lite mer djurvänliga kan jag rekommendera att pröva nya, goda och helt djurfria recept för påskbordet. I Sverige äter vi sill till nästa alla fester och naturligtvis även till påsk. Det finns en finfin variant med aubergin som bas, istället för sill. Recept finns här och här. Hos Vegomagasinet finns också mycket påskmatsinspiration. Deras recept har jag testat och de är verkligen bra.

Det viktigaste för de flesta svenskar till påsken är dock inte sillen utan G-O-D-I-S!!! Vi äter alltid mycket godis, men under påsken slår vi alla rekord. Vi fyller våra papp-påskägg med godis för 280 miljoner svenska kronor (ca 26 000 000 €). Helt absurt!  Det blir mycket söta dagar.

Glad påsk!

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert