Val 2018

Imorgon, söndag 9 september, är det val i Sverige. Alltså val till riksdag ,landsting och kommuner, inte en val, ett jättestort djur som lever i havet.

Det har som vanligt varit en tuff valkamp. Socialdemokraterna och Miljöpartiet som de senaste fyra åren har varit i regeringen, har kämpat för att förklara att deras politik är värd att satsa på i en ny mandatperiod. Vänsterpartiet har stött regeringen, men inte varit en del av den. Oppositionen består av Alliansen och Sverige Demokraterna. Alliansen är namnet på en grupp partier på den högra sidan: Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna. Sen har vi Sverige Demokraterna, som är ett extremt högerparti, precis som AfD. Oppositionen och Alliansen tycker naturligtvis att regeringen måste bytas ut och att de skulle göra ett bättre jobb.

Precis som i Tyskland kan det bli komplicerat att bilda en ny regering efter valet. Prognoserna visar att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att förlora väljare. Dessutom tror man att Sverige Demokraterna kommer att få fler väljare. Alla partier har sagt att de inte vill samarbeta med Sverige Demokraterna. Så vi behöver mycket kreativa förhandlare för att göra en ny bra regering. Man kan ju hoppas att det går fortare än i Tyskland.

För mer info kring valet och valresultatet så kolla gärna på svt.se eller på lättare svenska hos 8sidor.se.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert