Tjugonde luckan

I juletider dricker vi förutom kaffe gärna lite glögg, den svenska varianten av Glühwein. Om du köper en kopp glögg på en julmarknad är det för det mesta saftglögg, alltså alkoholfri glögg du får. De svenska reglerna för att sälja alkoholhaltiga drycker är relativt stränga och komplicerade, så det är lättare att sälja alkoholfri glögg. Men annars dricks gärna den vanliga glögg-varianten med alkohol. Så här gör man:

Ta 0,5 l vatten och lägg i 2 torkade pomeransskal, 2 bitar ingefära (storlek efter smak), 2 kanelstänger, 15 kryddnejlikor och 2 teskedar kardemummafrön. Koka allt under lock på svag värme ca 30 minuter. Sila av kryddorna. Nu är ditt glöggextrakt färdigt!

Sedan kan du blanda extraktet (allt) med 0,75 l rödvin och 1 dl socker. Om du vill ha ännu mer alkohol i passar 1 dl snaps eller konjak att ha i. Eller så blandar du extraktet med druv- och/eller svartvinbärssaft för en alkoholfri variant. Värm sedan allt försiktigt.

Servera glöggen tillsammans med russin och skållade mandlar (alltså vita, skalade mandlar). Du häller upp lite glögg i varje kopp och sen lägger man i russin och mandlar också och rör om. Tänk på att det är bra med en liten sked så du kan fånga och äta russinen och mandlarna också. Pepparkakor passar utmärkt till glöggen också.

Du kan naturligtvis också köpa färdig glögg hos t ex IKEA eller i vanliga tyska mataffärer…

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert