Tjugoförsta luckan

Vi fortsätter julkalendern med ett recept på mjuk pepparkaka. Det är som en klassisk sockerkaka (Rührkuchen) med pepparkakssmak. Receptet är utan ägg och använder man margarin istället för smör och en annan grädd- och mjölkvariant än kogrädde/mjöll blir den också vegansk. Det kan ju vara bra om man har äggallergiker eller laktosintoleranta på besök. Det här receptet har jag från Vegomagasinet som jag har bloggat om tidigare.

Smörj och bröa en fin form.

Blanda 4 1/2 dl mjöl, 2 1/2 dl socker, 2 tsk kanel, 2 tsk mald ingefära, 1 tsk mald nejlika och 2 tsk bikarbonat (Natron). Rör i 100 g smält smör eller margarin, 1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde och 1 1/2 del lingonsylt.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter.

Mjuk pepparkaka smakar mycket gott både till fikat med kaffe och till lite glögg. Sen är det ju också en bra present när man är bjuden till julfest. Något typiskt svenskt och lite ovanligt för tyska munnar. Det är alltid en succé. Så baka och njut!

Mjuk pepparkaka med lingon
© Johan Bryggare

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert