Tjugoandra luckan

I Sverige är julen en glad fest. Vi firar ju Jesus födelsedag och födelsedagskalas är för det mesta glada och roliga. Visst finns det stilla stunder också, när vi är i kyrkan eller sitter hemma vid krubban (die Krippe). Men det är också plats för sång och dans. Gärna i kombination! Det vill säga att vi ställer julgranen mitt i rummet, ställer oss i en ring runt granen och tar varandras händer. Sen sjunger vi visor och dansar runt i ring kring granen. Vi sjunger „Nu är det jul igen“, „Sju vackra flickor i en ring“ (även om det inte är sju), „Prästens lilla kråka“ och om de „Små grodorna“ se videon nedan. Varje visa har sin egen koreografi och det kan bli lite vilt. Och mycket kul! Sen öppnar ringen upp sig och vi dansar „långdans“ runt omkring hela huset, en slags „Polonaise“. Naturligtvis sjunger vi hela tiden.

Här försöker Alexander Skarsgård förklara den svenska traditionen att dansa „Små grodorna“ för amerikanarna.

Traditionen med att dansa runt kring granen kan man läsa om i många böcker. Hos Emil i Lönneberga dansade de efter det stora julbordet tillsammans både unga och gamla. I Bullerby-böckerna finns det fina illustrationer om hur alla barnen dansar kring den tända granen.

Vi i Svenska skolan Rhein-Neckar dansar också kring granen vid vår Lucia/julfest. Det är nog nästan det enda skälet till att vi ställer upp en liten julgran på festen. Lite för dekoration men allra, allra mest för att kunna dansa kring den.

2 Kommentare

  1. När du är på Ikea och den låten kommer på och din familj frågar dig var du vet den från och du säger: Små grodorna dans runt jultallen på PrimaSchwedisch ?

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert