Tjugotredje luckan

Nu är det bara en dag till julafton och julkalenderns sista dag. Apropå julafton så heter de följande dagarna juldagen (25.12) och annandag jul (26.12). Dagarna som kommer efter jul och före nyår heter inte mellan åren, som de ju gör på tyska, utan bara mellandagarna. Det vanligaste ordet under mellandagarna är Mellandagsrea. För i mellandagarna är det realisation/rea (Schlussverkauf) i många affärer. Nuförtiden startar mellandagsrean redan på annandagen…

Här kommer fler viktiga jul-ord inför julhelgen:

 • jultomten – det är han som kommer med julklapparna och som man gärna ska ställa ut en tallrik risgrynsgröt till på trappan.
 • julbordet – det är den fantastiska julbuffén där all julmat, alla julkakor och allt julgodis samlas. Många härligheter på ett och samma ställe.
 • julstjärnan – den röda blomman som finns överallt i alla blomsterbutiker runt jul. En tropisk växt som nu är en europeisk julsymbol.
 • julgranen – den fina stora, gröna julsymbolen. En bra plats att samla alla juldekorationer på tycker jag. Fin när alla julgransljus är tända och jätteviktig att dansa kring. Se till att ni köper en regional gran!
 • juleljusen – de mängder av ljus som tänds runtomkring för att skingra (vertreiben) mörkret. Använd gärna LED-lampor som sparar energi och se till att du aldrig lämnar levande ljus ensamma. Vi vill inte ha besök av brandkåren (Feuerwehr).
 • julklapparna – det allra viktigaste under julen för väldigt många. I Sverige har vi en kul tradition med julklappsrim (Reime). Vi försöker dikta ihop ett litet rim som beskriver julklappen. Gärna med lite vits också. En kul och svår konst. Här är två exempel. Vad tror ni att det kan vara? * Ta en paus från all vardagsstress och njut av denna delikatess!* * Med detta paket, dras jag till dig som en magnet!*
En hjulgran! Så kan julgranen växa vidare i naturen.

1 Kommentare

 1. Jesus ligger i sin krubba,
  detta blogginlägg är super ?

  Jag älskar de svenska jultraditionerna!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert