Artonde luckan

Svenskarnas bild av julfirandet har säkert präglats rejält av Astrid Lindgrens julbeskrivningar. I boken om Madicken (Madita) beskrivs hur förväntansfulla Madicken och hennes lillasyster Lisabet är och hur barnen på julaftons morgon rusar ner för att titta på granen. Sen dricker hela familjen kaffe (!) framför julgranen och brasan i kaminen. Jodå, även Madicken och Lisabet får dricka julkaffe, trots att de bara är barn.

Hos Emil i Lönneberga är det också ett stort julkalas. Det är Emils mamma Alma och deras piga Lina som har lagat massor med god mat och nu får hela Katthult komma och fira julkalas. Massor av mat alltså, precis som det är nu med, lär mer om julbordet i gårdagens julkalenders lucka. På Emils kalas är det också snöbollskrig som aperitif och sittlekar som dessert.

Martin Widmark är en mycket populär svensk barnboksförfattare. Han var på besök hos oss i svenska skolan Rhein-Neckar förra året. Hans mest älskade böcker handlar om detektivparet Lasse och Maja och hur de löser olika mysterier. De finns också på tyska. I „Lasse Maja och Saffranmysteriet“, räddar Lasse och Maja julen genom att hitta tjuven som stal all saffran. För utan saffran till lussebullarna kan det ju inte bli jul.

Julen är för mig och många andra också böckernas tid. Dagar då man får krypa upp i soffan och dricka te eller glögg och läsa de gamla härliga julklassikerna som Emil eller Madicken eller de nya julklappsböckerna.

1 Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert