Trettonde luckan

Idag är det Lucia-dagen. Då kommer lucia tillsammans med sina tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgummor och gubbar. I alla skolor och lekskolor marscherar barnen i sina fina vita linnen eller röd tomtedräkter eller kanske bruna pepparkakskläder. De sjunger traditionella lucia- och julvisor. Det här görs för att sprida hopp om att ljuset/solen snart kommer tillbaka. Dessutom bjuder lucia på kaffe, pepparkakor, lussebullar och kanske lite glögg.

Lucia och hennes följe vill sprida ljus och hopp. Så på de flesta sjukhus och äldreboenden dyker det också upp ett luciatåg för att glädja dem som verkligen kan behöva det. En fin tradition!

När jag var fem år lussade jag (var jag lucia) för alla grannar på gatan. Det tyckte både de och jag var kul. Även om sången var lite mager med bara en liten späd röst… Nuförtiden firar vi lucia med svenska skolan Rhein-Neckar. Det är kul att se hur glada och fina alla barnen är när de tågar fram i sina fina kläder med ljus i händerna.

Image by Frida Gabot from Pixabay

Heute gibt es für die nicht Schwedisch sprechenden Leser anstatt einer Zusammenfassung einen Link zu einem älteren Blogartikel. Das Video ist zwar in Englisch, aber ich finde es noch immer sehr gut.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert