Tolfte luckan

Jag skriver mycket om att komma i julstämning. Det absolut bästa sättet är väl att baka pepparkakor. När man står och kavlar ut degen och tar ut små roliga figurer blir man julglad och sen när det doftar av nybakta pepparkakor är julelyckan perfekt! Gör gärna hela degen och baka sen ut den lite då och då när du behöver en extra julboost. Så gör jag det och det fungerar perfekt varje gång.

Ingredienser för ca 300 st

 • 300 g smör
 • 5 dl strösocker
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 msk malen ingefära
 • 2 msk malen kanel
 • 1 msk malda nejlikor
 • 2 tsk malen kardemumma
 • 1 msk bikarbonat
 • 2 dl vatten
 • 15 dl vetemjöl

Gör så här

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.

Rör sedan ner ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp – knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.

Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter. Låt pepparkakorna svalna på galler.

Photo by Dilyara Garifullina on Unsplash
 • 300 g Butter
 • 5 Deziliter Zucker
 • 1 Deziliter hellen Zuckerrübensirup
 • 1 Esslöffel gemahlener Ingwer
 • 2 Esslöffel gemahlener Zimt
 • 1 Esslöffel gemahlene Nelken
 • 2 Teelöffel gemahlener Kardamom
 • 1 Esslöffel Bikarbonat
 • 2 Deziliter Wasser
 • 15 Deziliter Weizenmehl

Die Butter auf Zimmertemperatur bringen, dann mit dem Zucker und dem Sirup mit dem elektrischen Rührgerät zu einem gleichmäßigen Teig rühren.

Dann Ingwer, Zimt, Nelken, Kardamom und Bikarbonat dazu rühren. Dann das Wasser zusetzen und als letztes das Mehl. Solltest Du kein Rührgerät verwenden, dann am Besten das Mehl auf einem Backbrett oder der Arbeitsfläche mit den Händen einarbeiten.

Lass den Teig in einer Folie eingeschlagen mindestens einen Tag im Kühlschrank ruhen.

Nimm immer eine kleine Menge aus dem Kühlschrank (man kann dies dann über mehrere Tage tun) und walze den Teig auf der Arbeitsfläche dünn aus. Dann die gewünschten Formen ausstechen, auf gefettete oder mit Backpapier ausgelegte Backbleche legen.
In der Mitte des Ofens bei 200 – 225 Grad nur ca. 4 – 5 Minuten backen. Auf einem Gitter abkühlen lassen. Wenn gewünscht verzieren, in Schweden gibt es die Pfefferkuchen aber auch gerne ohne Schnörkel.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert