#metoo, del två

I början av december bloggade jag om #metoo-kampanjerna i Sverige. Det har kommit ännu fler och debatten har också lett till att regeringen presenterar ett förslag om att det krävs tydligt samtycke till sex. 17. december presenterade statsminister Stefan Löfvén regeringens förslag.  Statsministern sa: Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt.

Det här inte nytt och revolutionerande. Det är fortfarande svårt att bevisa om och när gränser har överskridits. Men det är en bra och viktig markering. Lustigt är att Tyskland lyckades sprida Fake News om Sverige i den här frågan. Enligt tysk press måste det finnas ett skriftligt samtycke vid varje sexuell handling. Detta är absolut inte rätt. Någon journalist har överinterpreterat statsminister Löfvéns idé. Det blev en sådan häftig diskussion att den svenska ambassaden i Berlin gick ut och dementerade tysk medias rapportering i ett pressmeddelande: „Entgegen vielen Medienberichten ist das Einholen einer schriftlichen Einverständniserklärung nicht erforderlich.“

Tyskarna är också bra på Fake News!

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert