Semlor

PrimaSemla ;-)

På tisdag är det sista dagen på karnevalen och på onsdag startar fastetiden. I Sverige firar vi ingen karneval, men på tisdag är det fettisdagen. En fet tisdag. Sista dagen som man kan äta ordentligt innan de karga fastedagarna startar. Traditionellt firar vi den dagen med att äta semlor. Ordet semla kommer nog från latinets ”semila” som betyder ”fint mjöl”. Mer bekant för oss är nog det tyska ordet ”Semmel”. Det är en kardemummabulle som man fyller med mandelmassa och vispad grädde. Jättegott! Eftersom det är så gott, så brukar man starta semle-säsongen strax efter jul.

Här finns det en finfin illustration på fika med semla och ett recept på engelska! Här finns det ett annat recept, den här gången på svenska! Och till sist ett bättre alternativ för miljön och min mage: veganska semlor! Baka och njut!!!

PS: En del serverar semlan i varm mjölk också. Då heter den ”hetvägg”. Klingar tyskt…heißer Weck…..

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert