Vinter och kallt!

Nu är det riktigt kallt, även här i det annars så milda Pfalz! Det blåser en mycket kall vind och den gör att det känns som att promenera på nordpolen när man går ut. I Sverige är det ännu kallare och framförallt massor med snö.

Den här veckan är det stor skidfest i Dalarna med Vasaloppet. På söndag är det start för ca 15 800 längdåkare. De ska köra 90km från Sälen till Mora, i Gustav Vasas spår. I år är det ideala förutsättningar med massa snö och kalla temperaturer. Kanske lite för kallt…..i söndags vid en av deltävlingarna var det -28 grader vid starten i Sälen. Det var många anmälda som inte kom till start. Det kan jag definitivt förstå. På Vasaloppets toppenfina hemsida finns det bl a en intervju med Prinsessan Sofia, som körde Tjejvasan i lördags och en live-tv-kanal, där du kan följa loppen.

Idag är det totalt kaos på vägarna i framförallt sydöstra Sverige. På E4:an söder om Stockholm var 100 bilar inblandade i olika krockar. Polisen säger i medierna att folk ska stanna hemma om de kan. Metereologerna rapporterar om en snökanon som kommer in över Sverige från Östersjön. Det blåser mycket och det är riktigt kallt. Kombinationen gör att snöfallet inte är ett romantiskt långsamt snöfall utan mer som en vit storm. Man ser ingenting!

I Tomelilla i Skåne var det så besvärligt väder i går kväll att kommunen fixade med övernattningsmöjligheter i Kommunhuset och i en folkhögskola. Idag på morgonen är det fortfarande mycker osäkert när övernattningsgästerna kan komma hem. Men det fanns fika till alla och stämningen var mycket god. Litet äventyr under relativt kontrollerade former.

Tänk att riktig vinter fortfarande leder till kaos, till och med i länder i norra Europa. Det är också viktigt att berätta att vintern i norra Sverige för det mesta är helt oproblematisk, trots mycket snö,kyla och vindar. Norrlänningarna kan bara skratta åt kaoset i landets södra delar.

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert