Avnormalisera rökningen

I somras kom det en ny lag som utökade rökförbudet i Sverige. Det har varit förbjudet att röka i restauranger, på kaféer och i offentliga lokaler några år. Nu är det också förbjudet att röka på och omkring stationer och busshållplatser, på utomhusserveringar (på restaurangens terass t ex), på lekplatser, vid fotbollsplanen och i närheten av entréer till offentliga lokaler. Det vill säga att du inte kan stå och röka i närheten av restaurangingången eller precis utanför sjukhusets entré.

Allt detta görs för att avnormalisera rökningen. Jag tycker att det är ett speciellt och precist ord för vad Sverige vill med den nya lagen. Det skall inte vara normalt att röka. Om man vill röka måste man göra det så att ingen annan måste andas in röken, t ex genom att stå långt bort från entréer.

I konsekvensens namn gäller rökförbudet för alla tobaksprodukter, men också för e-cigaretter, shisha-pipor och även ört-produkter. Vad finns det för örter som man kan röka? Ibland är det skönt att vara ovetande, man slipper frestas.

Så om du vill sluta röka, planera in en semester i Sverige. Där betraktas du som normal om du inte röker och nästan lite konstig om du röker, kanske till och med lite kriminell om du röker på fel plats.

Foto Ralf Kunze, Pixabay.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert