Flygskam förändrar

I maj 2018 bloggade jag om ett nytt ord i svenskan: flygskam. Att det har startat en debatt kring vårt flygande och att man ifrågasätter sitt resande. Debatten har nu visat resultat. I taz från 12.9.2019 läste jag att flygresorna inom Sverige har minskat med 10 % i augusti 2019 jämfört med augusti 2018. Det är speciellt alla resor till platser dit man lika gärna kan ta tåget som har minskat. Resorna från Göteborg till platser inom Sverige minskade till och med med 15 %! Flygresorna till andra länder ligger på en konstant nivå.

Den stora omställningen är framförallt att flygmarknaden inte växer, som den har gjort de senaste årtiondena, utan istället stagnerar. Tågresorna ökar. Det är bra ur miljösynpunkt, men svårt för alla som vill resa. Tågbolagen såsom SJ och DSB hinner inte reagera så snabbt på den ökade efterfrågan. I somras var det t ex nästan omöjligt att få en plats på ett tåg från Köpenhamn till Hamburg under juli.

Jag hoppas att trenden fortsätter och att omställningen till bättre tågförbindelser mellan Sverige och resten av Europa går snabbt. Vem vet, de nerlagda nattågen från Köpenhamn kanske ser en renässans. Det kanske till och med kan bli nattåg direkt från Sverige. Tänk vad härligt att kunna kliva på tåget i Sverige för att vakna på kontinenten.

Image by tookapic from Pixabay

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert