Ett nytt ord: flygskam

Vi lever i en värld där klimatet förändras! Isarna runt nord- och sydpolen smälter. Man börjar odla vin i Sverige. Det blir fler och fler naturkatastrofer som har kopplingar till klimatförändringarna. Många av oss försöker leva ett mer miljövänligt liv. Vi cyklar istället för att ta bilen. Vi tar med oss egna påsar när vi går och handlar. Vi köper inte vatten i engångsplastflaskor utan har finfina återanvändbara flaskor med oss. Vi äter kanske mer vegetariskt. Vi försöker att inte använda så mycket plast. Jamen ,ni hör ju, det finns massor av sätt att hjälpa miljön. Men ett av de största miljöproblemen är våra flygresor. Vi flyger mer och mer. I Sverige ökade flygresorna med 6 % bara på ett år från 2016 till 2017!

Nu har man i Sverige börjat tala om „flygskam“, att skämmas för att man flyger så mycket. Ett helt nytt ord som manifesterades i slutet av 2017. Jag hade definitivt flygskam när jag besökte en mycket bra svensklärarkonferens i Athen i april. Det kändes mycket konstigt och miljömässigt som en katastrof att ta sig en kort-trip till Athen. Som motvikt  till allt flygande har det nu startat en liten proteströrelse #jagstannarpåmarken. Jag tycker att det är otroligt spännande när en debatt leder till nya ord! Nästa semester ska jag definitivt stanna på marken och slippa flygskammen!

2 Kommentare

  1. […] en lista med alla nya ord som har börjat användas i svenskan. 2018 fanns ordet „flygskam“ med på nyordslistan. Alltså att tycka att det är pinsamt (peinlich) att man flyger. […]

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert