Gott nytt år

© Bild von Michael Gaida auf Pixabay

Vi kan också önska varandra „god fortsättning“. Det står mer om det här.

I år firar vi också ett helt nytt årtionde. Ett ord som bildas på exakt samma sätt som på tyskan. Ordet: år (Jahr) och ordningstalet: tionde (zehnte). Det blir ett årtionde (ein Jahrzehnt). Sen kallar vi åren mellan 2020 och 2029 för „tjugotalet„. På tyskan säger man tjugoåren (die Zwanzigerjahre). Det är kul med ett nytt fräscht årtionde tycker jag. Hoppas att vi alla kan fylla det med roliga, fina och minnesvärda saker.

Nytt år och nya ord! Det stämmer alltid och speciellt i svenskan. Varje år presenterar Språkrådet en lista med alla nya ord som har börjat användas i svenskan. 2018 fanns ordet „flygskam“ med på nyordslistan. Alltså att tycka att det är pinsamt (peinlich) att man flyger. Som reaktion på detta har det kommit ett nytt ord under 2019: att tågskryta. Alltså att skryta (angeben) med att man åker tåg istället för att förstöra miljön genom att ta flyget. Det har fått högre status att ta tåget. Kul utveckling!

Nu börjar de nya kurserna också. Titta på min hemsida under „Kurse“. I nybörjarkursen finns det bara 2 lediga platser.


Nichts oder wenig verstanden? Jetzt beginnen die neuen Schwedischkurse.
Im Anfängerkurs gibt es nur noch zwei freie Plätze.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert