Nobels Fredspris

10 december, Alfred Nobels dödsdag, delas Nobelpriserna ut. Priserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi delas ut i Stockholm. Fredspriset däremot delas ut i Oslo och det är också den norska Nobelkommittén som bestämmer vem som får priset. Alfred Nobel var mycket bestämd med att just Norge skulle dela ut fredspriset. När Nobel skrev sitt testamente var Sverige i union med Norge. Unionen upplöstes 1905. En annan speciell sak med fredspriset är att inte bara personer kan få priset utan även organisationer. Så har t ex EU, Läkare Utan Gränser och Amnesty fått Nobels fredspris.

Det mest kuriosa om fredspriset läste jag i en lärobok förra veckan. Där stod det att Alfred Nobel hade sagt att priset nog bara behövde delas ut sex gånger. Det måste räcka, tyckte Nobel. Om man inte hade lyckats skapa fred i världen på sex år så skulle det väl aldrig lyckas. Ja tyvärr, hade han ju rätt. Vi har trots många utdelade fredspris fortfarande inte fred i världen. Men priset fortsätter att delas ut, kanske som en lite strimma hopp.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert