Tionde luckan

Idag är det Nobeldagen. Då passar det bra att fira med några jättegoda saffransbullar fyllda med mandelmassa. Ofta blir de klassiska saffransbullarna, lussekatterna, lite för torra. Men det förhindras av den delikata mandelmassafyllningen. Receptet kommer från Vego nr 6, 2016. Men det var först nu som jag testade att baka dem. Det var absolut inte sista gången.

Ingredienser mandelmassafyllning:

 • 200 g mandelmassa, jag använde marsipan
 • 75 g smör eller margarin
 • 1 dl socker
 • 1 msk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienserna till en krämig fyllning

Ingredienser saffransdeg:

 • 25 g jäst
 • 2 dl mjölk, jag använde sojamjölk
 • 0,5 g saffran, eller lite mindre
 • 1/2 dl socker
 • 75 g smör eller margarin
 • 7 dl mjöl
  Mandelspån till dekoration
  Grädde till pensling, jag använde sojagrädde.

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölk och saffran till det är fingervarmt. Rör ner mjölk- och saffranblandningen i skålen med jäst. Rör också ner sockret och smöret/margarinet. Arbeta ner mjölet, lite i taget och knåda sedan degen i 10 minuter. Låt jäsa i 45 minuter, gärna övertäckt med en handduk.

Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.

Tryck en ordentlig fördjupning i varje bulle med tummen. Fyll i mandelmassefyllning. Pensla bullarna med lite grädde och strö gärna lite mandelspån över. Låt stå 15 minuter. Grädda i 225 grader i ca 10 min.

Njut!!! Bästa lussefikan!

Am Nobeltag gibt es hier ein sehr gutes Rezept für Safransgebäck mit Mandelmasse. Safran lässt Gebäck oft ein wenig zu trocken erscheinen, die Mandelmasse verhindert dies bestens. Viel Spaß beim Übersetzen und dann beim Backen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert